Corona – maatregelen: update 28/10/2020

Dag iedereen,

We kregen vandaag verduidelijking via Paardensport Vlaanderen wat de nieuwe verstrengde maatregelen inhoudt voor onze sector. Hierdoor moeten wij onderstaande maatregelen treffen (Deze treden in  werking vanaf vandaag 28/10 om middernacht.):
  
Annulatie herfstkamp:
Er is beslist dat sportkampen tot 13 jaar (°2008 of later) wel is toegelaten. Jongeren vanaf 13 jaar (°2007 of vroeger) mogen niet deelnemen aan sportkampen. Vooral door de laatste beslissing kunnen we ons herfstkamp niet laten doorgaan. Het is voor ons onmogelijk om het kamp veilig te organiseren zonder hulp van de +13jarigen.
 
 
Lessen kunnen doorgaan tot 13 jaar (°2008 of later):
Alle indoor en outdoor sportactiviteiten zijn mogelijk voor kinderen tot 13 jaar. Lessen kunnen dus, zowel indoor als outdoor, voor kinderen tot 13 jaar.
 
We willen vragen wie graag les wil volgen en voldoet aan deze leeftijdslimiet, gelieve dit door te geven. We kunnen tijdens de herfstvakantie lessen organiseren bij voldoende interesse.

Dit wil zeggen dat wie ouder is nl vanaf 13 jaar (°2007 of vroeger), vanaf morgen geen groepsles meer kan volgen.

 
Verhuren lespony’s/paarden:
We gaan de mogelijkheid bieden om enkele lespony’s/paarden te verhuren. Dit kan ook voor wie ouder is dan 13 jaar en dit kunnen we toepassen in functie van het dierenwelzijn voor paarden.
 
Bij het verhuren kan 1 pony aan maximum 2 personen verhuurd worden. Het is mogelijk om vanaf volgende week te starten met het verhuren. Wie geïnteresseerd is, kan hierover meer info vragen.

Vraag les/verhuring:
Wie les kan/mag volgen of graag wil huren, gelieve dit door te geven vóór vrijdagmiddag 30/11 (<12u). We kunnen vrijdagnamiddag starten met het opmaken van de nieuwe planning.
Wie begin deze week zijn lesmogelijkheden had doorgegeven tem de kerstvakantie, willen we laten weten dat dit zal geschrapt worden.
 
Alvast bedankt voor jullie begrip.
 
Hopelijk tot snel,
 
Mvg Peter, Annemie, Brent en Aure
www.stalprinseveld.be

Overzicht van de maatregelen:

SPORTBOEFENAARS VANAF 13 JAAR (° 2007 OF VROEGER)

Georganiseerde sportactiviteiten voor personen vanaf 13 jaar zijn niet langer toegestaan.

 • Groepslessen, brevetafnames, sportkampen voor sportbeoefenaars vanaf 13 jaar zijn niet toegelaten.
 • Competitie voor sportbeoefenaars vanaf 13 jaar is niet toegelaten, met uitzondering van de professionele sportwedstrijden. 

Outdoor sportactiviteiten voor personen vanaf 13 jaar zijn wel toegelaten indien:

 • er gesport wordt binnen het huishouden, eventueel aangevuld met 1 toegestaan nauw contact. In deze context is onderling contact toegestaan.
 • er gesport wordt in groepjes van maximum 4 personen zoals voorzien in de limiet voor maximum toegelaten samenscholingen in niet-georganiseerde context. Bij sporten met personen buiten het huishouden wordt steeds de afstand van 1,5m gerespecteerd tijdens het sporten. 

Indoor sportactiviteiten zijn niet toegelaten vanaf 13 jaar, maar hiervoor kreeg de paardensport een uitzondering:

 • Een uitzondering geldt in functie van het dierenwelzijn voor paarden: indoor paardensportactiviteiten zijn toegelaten indien deze louter in functie van het welzijn van de dieren gebeuren en wanneer er door ongunstige weersomstandigheden geen outdoor alternatieven zijn. Volgende voorwaarden moeten bijkomend vervuld zijn:
  • Een goede verluchting van de binnenpiste (100% aanvoer buitenlucht).
  • Densiteitsregels: de beschikbare oppervlakte moet 200m² per sporter waarborgen
  • Het maximum aantal toegelaten personen dient duidelijk aan de ingang van elke piste vermeld te worden (met oog op controle).
  • Enkel sporters (ruiters) en begeleiders
  • Eén begeleider per paard

 

CLUBS/VERENIGINGEN 

Wat kan en mag een club of vereniging?

 • Groepslessen, brevettenwerking, kaderopleidingen kunnen momenteel niet doorgaan voor sportbeoefenaars van 13 jaar en ouder
 • Sportlessen voor kinderen tot 13 jaar is wel nog mogelijk
 • Ook andere georganiseerde initiatieven voor sportbeoefenaars van 13 jaar en ouder kunnen niet plaatsvinden
 • Clubwedstrijden en winterwerkingen kunnen momenteel niet doorgaan.
 • Paardrijkampen zijn enkel mogelijk voor kinderen tot 13 jaar op basis van de toegelaten sportactiviteiten en voor kampgroepen van maximum 50 personen. Overnachtingen zijn niet mogelijk.
 • De sportkantines volgen de richtlijnen voor de horeca. 

 

WEDSTRIJDEN

Competitie is momenteel niet toegelaten.
Topsport en profsportactiviteiten zijn bij uitzondering wel nog toegelaten mits toestemming van de bevoegde minister.
Om onze internationale professionele competitie te vrijwaren is hiervoor reeds een uitzondering aangevraagd bij de bevoegde minister.

 

Link van Sport Vlaanderen:

https://www.sport.vlaanderen/media/15269/maatregelen-voor-de-sportsector-vanaf-31-oktober.pdf