Pion VD Groenheuvel

Pion VD Groenheuvel

  • Geboortedatum : 24/05/2011
  • Stamboek : BRP
  • Geslacht : ruin
  • Kleur : Bruin
  • Stokmaat : 1m45
V
a
d
e
r
Kadans VD Groenheuvel Calipso VD Vondelhoeve Nabor
Kantjes Madonna
Farnes Van De Groenheuvel Top Nonstop
Miranda
M
o
e
d
e
r
Muze VD Groenheuvel Orchids Balou (GP spring) Justice (ster,pref,prest.sport&fok)
Orchids Lia Bella
Imke VD Groenheuvel Nantano
Daisy (elitemerrie)

Media

Omschrijving

De BRP hengst Pion Van De Groenheuvel komt uit een moederlijn die vrij gekend is in het BRP. Vader Kadans Van De Groenheuvel hoeft geen nadere uitleg. Het is op dit moment één van de meest bekende en best presterende hengsten in België.

Langs moederszijde vinden we Muze Van De Groenheuvel. Een dochter van de Grand Prix hengst Orchid’s Balou (helaas te vroeg gestorven) die reeds op zesjarige leeftijd parcours 1m20 (GP) sprong onder het zadel van Vicky Van De Poel. Balou komt uit een top sportlijn in de New Forest fokkerij met een moederlijn die meerdere pony’s op hoog niveau gaf. Een aantal voorbeelden van gekeurde hengsten zijn: Kantje’s Komeet, Kantje’s Mirakel, Kantje’s Ustero, Orchid’s Tygo, Orchid’s Highland Surprice, Orchid’s Floris, Hoekhors Danny, Kantje’s Admiraal, Bertus, Marco, Melle Bruno, Melle Jerom, Orchid’s Balou, Kantje’s Silvester, Orchid’s Karwin, Twinkling Star Aristo…Er zijn ook een aantal internationale en EK-pony’s terug te vinden in de moederlijn zoals Kantje’s Amethist, Orchid’s Karwin, Melle Bruno, Leon, Kantje’s Admiraal, Kantje’s Komeet, Kantje’s Zalsa… 

Als we specifiek de tak van Balou gaan bekijken en ons even beperken tot de overgrootmoeder Kantje’s Monic krijgen we drie bekende namen. 

De merrie Melle Monika heeft als kleindochter Melle Carovita die reeds drie gekeurde hengsten op haar palmares staan heeft namelijk: Hoppenhof’s James, Hoppenhof’s Tycko (Nieuwmoed’s Patrick) en Hoppenhof’s Job (Nieuwmoed’s Patrick). 

Monika gaf verder zelf ook nog de in Duitsland gekeurde hengst Melle Bruno die internationaal sprong, Z dressuur en Z eventing liep. Ook de internationaal springende Melle Romeo en Melle Rex zijn zonen van Melle Monika.

Kantje’s Monic gaf naast Melle Monika en Melle Malou (grootmoeder Balou) ook nog de, in Duitsland, zeer succesvol gekeurde hengst Melle Jerom. Jerom sprong ook internationaal.

Kijken we dan terug een stapje dichter komen we bij Melle Malou die naast Balou zijn moeder Lia Bella, ook nog de Kroonmerrie Orchid’s Mysta (nationaal kampioen geworden en Z2 dressuur gelopen) en de internationaal springende Orchid’s Karwin gaf. Karwin nam deel aan het EK 2006 waar hij een zilveren medaille behaalde met het Duitste team en individueel elfde eindigde.

Pion zijn moeder Muze Van De Groenheuvel nam in 2013  met succes deel aan de wedstrijden jonge pony’s voor vijfjarigen. Muze toont te beschikken over een enorm vermogen.

Pion zijn grootmoeder, Imke Van De Groenheuvel(E-label), werd in 2008 nationaal dagkampioen op de merrieprijskamp. Imke is een resultaat van de succesformule Nantano x Durello. Deze combinatie leverde talloze uitstekende sportpony’s en vele gekeurde hengsten. Enkele voorbeelden hiervan zijn: Top Nicoletto, Top Nordpol , Dillight ,…

Nantano (Imkes vader), één van de allergrootse in de geschiedenis van de Duitse Rijpony, was bij leven al een legende. Hij is in 2009 op 34-jarige leeftijd ingeslapen. Op 28-jarige leeftijd dekte hij nog 50 merries op natuurlijke wijze. Als vader van meer dan 50 gekeurde zonen heeft hij de meest gekeurde zonen van Duitsland. Verscheidene van zijn zonen bewijzen zich als zeer goede verervers (o.a. Negro, Navarino, Top Nonstop,…). Hij is eveneens vader van meer dan 30 staatspremiemerries en van top sportpony’s in alle disciplines, voornamelijk springpony’s. Onder zijn nakomelingen bevinden zich Kampioenhengsten , Bundeschampionat winnaars , EK deelnemers , … Kortom, te veel om op te noemen. Zelf won Nantano het Bundeschampionat en sprong hij op het hoogste niveau. Hij behaalde een zevende plaats op een Europees Kampioenschap. De bekendste nakomeling van Nantano is Nabor. Nabor sprong, net als zijn vader, op een Europees Kampioenschap. Nabor is ingeteeld op de moeder van Nantano (Komtesse). De vader van de moeder van Nabor, Nakon, is een zoon van Komtesse. Komtesse was twee keer Kampioenmerrie van Duitsland en is moeder van vijf gekeurde zonen en een ruin die een zevende plaats behaalde op het Europees Kampioenschap veelzijdigheid. Zelf was Komtesse ook succesvol in de sport. Uit deze moederlijn stammen vele goede sportpony’s en gekeurde hengsten.

Pion zijn overgrootmoeder, Daisy (E-label, EF-label), werd geboren bij de wereldberoemde Duitse fokker Bönninger en stamt uit een uitzonderlijke moederlijn. Ze behaalde in 2005 en 2006 een eerste plaats op de nationale merrieprijskamp BRP. Daisy is nog maar sinds 2003 in België en leverde al een provinciaal veulenkampioen en twee nationale dagkampioenen: Imke Van De Groenheuvel in 2008 en Jade Van De Groenheuvel in 2009 (sprong D-midden, P&E –label). Daisy’s zoon, Lars Van De Groenheuvel, werd in 2010 goedgekeurd voor BRP. Daisy’s dochter, Nette Van De Groenheuvel, behaalde de overwinning tijdens het nationaal vrijspringkampioenschap 2012. 

Daisy’s zoon, Bon Jovi, behaalde in 2007 de titel ‘Bundessiegerhengst springen’ in Duitsland. Hij wordt gehuurd als staatshengst door het Sächsisches Landgestüt Moritzburg, dat over gans Europa sperma van hem verdeelt. Op zijn hengstenproef in Duitsland werd hij vijfde op 29 deelnemers met zeer hoge cijfers voor alle onderdelen. Hij behaalde gemiddeld 8,48. In 2003 en 2004 selecteerde hij zich voor het Bundeschampionat (5- en 6-jarigen). Als springkampioen springt hij op shows over hindernissen van 1m70 !!! In 2011 werd Bon Jovi’s zoon, Bumerang, gekroond tot ‘bundessiegerhengst springen’. Bon Jovi leverde nog een gekeurde zoon en meerdere staatspremiemerries. Bij de siegerhengst, AMD Der Kleine Lord, zien we Bon Jovi als vader van de moeder.

Daisy’s vader, Durello, is één van de beste verervers van Europa. Zijn nakomelingen staan bekend als zeer veelzijdige, uitermate brave en gemakkelijk te rijden kinderpony’s. Durello’s nakomelingen hadden in 2008 al een winstsom van meer dan 200.000 Euro. 

Durello is vader van zeker 24 gekeurde zonen maar staat vooral bekend als vader van zeer goede merries. Met meer dan 40 dochters die staatspremiemerrie werden, heeft Durello de meeste staatspremiemerries van gans Duitsland. 

Op de Europese Kampioenschappen zien we nakomelingen van hem als vader of als vader van de moeder en dit in alle disciplines. Hijzelf was, net als zijn nakomelingen, ook in de sport zeer succesvol zowel in springen, dressuur als veelzijdigheid. Hij werd ondermeer kampioen van Westfalen. Durello’s vader Duktus was nog EK-deelnemer. 

Daisy’s moeder, Verena, behoort toe aan Gestut Bönninger. Deze fokkerij leverde al vele pony’s die deelnamen aan de Europese Kampioenschappen. Verena is een dochter van de stammerrie Valerina. Valerina is moeder van minstens zes gekeurde zonen (en dit met vijf verschillende vaders) waaronder Derbino, Dancer, Domingo, Domino Dancing, Dancing Fox, Parino B. Haar zoon, Domingo, is vader van topvererver en meervoudig Europees kampioen Dressman. Haar andere zoon, Dancer, is dan weer vader van topvererver en Europees Kampioen Golden Dancer. Derbino zien we terug als grootvader van o.a. topvererver en eveneens meervoudig Europees Kampioen Dornik B. Topverervers als Don’t Worry en Champion De Luxe voeren deze Valerina in hun pedigree. Verscheidene van Valerina’s dochters en kleindochters werden zelf ook meervoudige hengstenmoeders. De hengsten Genesis B, De Angelo B, Campari W, Ganesh, Hemingway B,Helios B, Groovy Jack Flash ( beste springhengst 2011 in Hannover), … zijn hiervan enkele nakomelingen. Ook verscheidene EK winnaars en deelnemers stammen uit deze moederlijn.

Valerina is een dochter van Valentino. Valentino is niet meer weg te denken uit de hedendaagse ponyfokkerij. Zowel langs vaders- als moederszijde drukt hij nog steeds zijn stempel bij vele toppony’s . 

Via Valerina komen we terecht bij de bekende Engelse welsh-ponyfokkerij Downland. 

Downland Chevallier, de vader van Downland Santolina (moeder van Valerina), geldt als één van de stamvaders van de sportponyfokkerij